Védőnői kérések

Létrehozás: 2020. Mar. 23. - 08:04

Kedves Devecseri  lakosok!

A település védőnőjeként szólítom meg Önöket.

Nekem nem csak a kismamák és gyermekeik, hanem az egész család védelme, egészsége fontos. Tudom, már a csapból is az folyik, hogyan védekezzünk a koronavírus ellen. Mégis sokan nem teszik ezt. Lehet támadni a kormányt, az egészségügyet a kialakult helyzetért, de felesleges, nem ezzel akadályozzuk meg a fertőzés terjedését. Tudjuk, már kifogyott a patikából, sok üzletből a kézfertőtlenítő, a szájmaszk, a gumikesztyű. De ne azzal töltsük az időnket, hogy bejárjuk a várost ezekre vadászva. Vásárlás közben is könnyen megfertőződhetünk!

Mire is gondolok? Mire figyeljünk? Mindenkinek az legyen a legfontosabb, hogy az alapvető higiénés szabályokat tartsa be. Ne csak hús, liszt, cukor stb. legyen otthon elegendő, hanem fertőtlenítőszer, mosószer és főleg szappan! Mutassunk jó példát a gyermekeinknek a helyes és gyakori kézmosásban! (Remek videókat lehet látni a NET-en a témában.) Legyünk következetesek és szigorúak a szabályok betartásában és betartatásában, még akkor is, ha csemetéinknek ez nem tetszik! Ismerik a régi mondást: inkább ő sírjon, (mert ellenkezünk vele), mint mi, mert megbetegedett.

Tényleg csak az menjen ki az utcára, akinek muszáj, mert dolgozni megy, élelmiszerért vagy patikába akar eljutni. Akinek zárt udvara van, menjen ki a levegőre, és gyakran, alaposan szellőztesse ki a lakást! A gyerekek nehezen tűrik a bezártságot, mozogjanak ők is az udvarban a friss levegőn! Ha van védőfelszerelése (orr-szájmaszk, gumikesztyű) azt használja rendszeresen, naponta! Van esetleg valakinek még az iszapkatasztrófából - igaz kicsit öreg - szájmaszkja? Ezeket használja bátran, jobb a semminél! A segítőknek is kell a védőfelszerelés. Védenünk kell az időseket, a krónikus betegeket. Legalább ők maradjanak otthon! Aki tud, az segítsen másokon, adjon abból, ami neki felesleges. A járvány lezajlása után nem lesz már ezekre szükség.

Csak azok keressék fel a védőnői tanácsadót, akikkel ezt előzőleg megbeszéltük. Fontos a megbeszélt időpont betartása, mert csak így tudjuk megakadályozni, hogy ott találkozzanak a családok. Ha van új fontos intézkedés, azt a Facebookon fogom közzétenni.

Mindenkinek vírusmentes napokat, heteket kívánok.

Ajka, 2020. március 20.                                            Vinczéné Szamosvári Veronika

                                                                                              védőnő

Szerzőről