Sajtóközlemény - Montázs projekt

Létrehozás: 2021. May. 12. - 13:41

                                                                                 Sajtóközlemény

                                           

MONTÁZS projekt - A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése

EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) európai uniós támogatásból valósítja meg az EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 kódszámú MONTÁZS projektet. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

Mi is itt vagyunk!

Online is segítik a kommunikációjukban akadályozottakat

Az ember szociális lény és a szociális élet alapja a kommunikáció. Erre a speciális kommunikációs szükségletű személyeknek is igényük van és megfelelő segítséggel képesek is rá. A számukra megoldást jelentő módszereket és eszközöket mutatják be azon a minden megyét érintő online roadshow-n, amit a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) indított az érintettek számára. A programsorozat legutóbbi előadásain a Veszprém megyei érdeklődők vehettek részt 2021. május 6-án.

A beszédképtelenség és a nehezen érthető beszéd ellensúlyozása és az ezzel járó intellektuális, szociális és érzelmi nehézségek enyhítése – ez a célja azoknak a térítésmentes szolgáltatásoknak, amelyek a speciális kommunikációs igényű személyek számára létrejött módszertani központokban érhetőek el. A MONTÁZS projekt keretében hat ilyen országos lefedettségű központ működik. Ezek közül az egyik Zalaegerszegen található, amely három megyéből – Vas, Veszprém és Zala – fogadja az érintetteket.

Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) eszközrendszere segíthet az egyéni kommunikációs utak megtalálásában azoknak, akiknél a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn. Az ilyen jellegű kommunikációs akadályozottság hátterében leggyakrabban az idegrendszert ért károsodások állnak, mint például cerebral paresis, stroke, de előfordulása gyakori intellektuális képességzavar vagy autizmus spektrum zavar esetében is.

Az AAK-fejlesztést elsősorban AAK képesítéssel és tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus szakember végzi. A folyamatba minden esetben bevonják a gondviselőt és a sérült személlyel foglalkozó többi szakembert is, hiszen a cél, hogy a kommunikáció akadálymentesítésére szolgáló AAK-eszközöket az érintett az élete minden területén alkalmazhassa. A speciális kommunikációs igényű személyek az egyéni, speciális megoldásoknak köszönhetően képessé válnak arra, hogy hatékonyabban tudják kifejezni szükségleteiket.

Az augmentatív és alternatív kommunikáció szemléletét, módjait, eszközeit, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat ismertetik a szakemberek a MONTÁZS projekt áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozatán. Az előadások hasznosak lehetnek az érintetteken és családtagjaikon túl az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak. Az eseményen lehetőség van közvetlenül kérdezni is az előadóktól.

A Veszprém megyei érintettek számára a zalaegerszegi AAK-Módszertani Központban (Göcsej Pláza, Tompa Mihály u. 1-3., 2. emelet 28.) érhető el az AAK-szolgáltatások teljes köre: a felmérés és diagnosztika, az egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint az eszközkölcsönzés. Az ingyenesen kipróbálható és kölcsönözhető speciális eszközök között megtalálhatók különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. A helyi szakemberek az aak.zalaegerszegatfszk.hu címen érhetők el.

További információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Cím: 1138 Budapest, Váci út 191. Telefon: +36 1 450 3237 E-mail: kommunikacio.montazsatnfszk.hu

Honlap: www.nfszk.hu

Zalaegerszeg, 2021.05. 06.

 

CsatolmányMéret
Fájl Sajtóközlemény227.53 KB

Szerzőről