20 éves jubileumi ünnepség Devecserben

Létrehozás: 2017. Sep. 19. - 15:20

Devecser várossá nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából az önkormányzat ünnepi sorozattal emlékezett.

Kora délután avatták fel a 8 - as műútról a bevezető út mellett azt a táblát, amely Devecsert Gárdonyi - településként említi. ( 21 ilyen hely létezik, ahol Gárdonyi Géza élt. ) Az író dédunokája, Keller Péter és Cs.Varga István irodalomtörténész professzor, valamint Ferenczi Gábor polgármester mondtak rövid beszédet. Elhangzott, hogy Szőlősgyörök után a kisváros másodikként állított Gárdonyi - település táblát. A fehér lepellel borított és nemzeti színű szalaggal átkötött emlékjelet Keller Péter és Ferenczi Gábor leplezték le.


A nagyszámú közönséget ezen a napon Tihanyból ide érkező városnéző kisvonat szállította vissza a Városháza elé. Innen rövid sétával vonultak át a Gárdonyi kertbe, ahol időkapszulát helyeztek el, amely arra emlékeztet, hogy az 1790 - ben épült parasztbarokk házban a közeljövőben Gárdonyi Múzeum létesül. Közben felcsendült az író Devecserben írt és komponált - Fel nagy örömre kezdetű éneke Cseh Tamás előadásában. Az ünnepség a "kisiskola" melletti téren folytatódott.

A helyi Ifjúsági Fuvósenekar és a vendég balatonfűzfőiek adtak koncertet.
A műsorban Schultz Dzsenifer devecseri születésű operaénekes is közreműködött. Késő délután tartották az ünnepi gálát a művelődési ház színháztermében.

Czeidli József

Szerzőről

DVTV