Március 15-i városi megemlékezés

Létrehozás: 03/25/2019 - 13:26

Az 1848/49- es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára emlékeztek a kisvárosban. A nemzeti ünnepet megelőző napon az általános iskola tartotta meg a hagyományos ünnepélyét. Március 15-én 10 órakor kezdődött a városi megemlékezés. A Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar 48-as dalokat játszott, az ünnepség keretéül szolgáló Himnusz és a Szózat is az ő előadásukban hangzott el, Ihászné Szabó Katalin karnagy vezényletével. Szente - Takács Anna a könyvtár - és a művelődési ház igazgatója köszöntötte az ünnepség résztvevőit, köztük Bereczky Nóra asszonyt, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Devecseri Járási Hivatala hivatalvezetőjét, Ferenczi Gábor urat, Devecser város polgármesterét, Bognár Ferencné alpolgármestert, dr. Németh Ákos Pál alpolgármestert, Devecser város képviselő-testületének megjelent tagjait, városunk intézményeinek jelenlévő vezetőit, a civil szervezetek, pártok megjelent képviselőit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. Ferenczi Gábor polgármester ünnepi beszédében többek között felidézte a 12 pontot, de nem fogalmazott meg vele kapcsolatos napi politikai kérdéseket, mondván nem alkalom ez erre, hanem inkább a méltó megemlékezés kell, hogy előtérbe kerüljön. Nyárs Hajnalka tanítónő, önkormányzati képviselő irodalmi színpados diákjaival – „Ünnepnapon halott hősökért” címmel vastapsot kiváltó műsorral idézték fel március 15-e napját és az azt követő szabadságharcot. Ezt követően indult a menet a r. katolikus (régi) temetőbe, ahol a helyi társadalmi - és pártszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a 48 - as síroknál.
Elsőként emlékeztek Erhardt János (1829-1905) honvéd tizedesre a tisztelet virágainak elhelyezésével!
Devecser Város Önkormányzatának és Intézményeinek koszorúját elhelyezte: Ferenczi Gábor polgármester és Baráth Szilvia képviselő asszony
A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Devecseri Csoportja nevében 1848/49 hősei és áldozatai előtt koszorú elhelyezésével tisztelgett: Polgárdy Imre, a FIDESZ helyi elnöke és Scheily Józsefné.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Devecseri Szervezete nevében a megemlékezés koszorúját elhelyezte: Bognár Ferencné, a Jobbik Devecseri Szervezetének elnöke és Bella József.
A Makovecz Klub részéről a tisztelet virágait helyzte el: Hardi Lajos és Szővérfi Gellért.
A Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub nevében a kegyelet virágainak elhelyezésével tisztelgett az 1848-1849-es hősök előtt: Binder Károlyné nyá. törzszászlós, Kőszegi István nyá. törzszászlós, Puskás Tibor nyá. alezredes.
A Mi Hazánk Mozgalom Devecseri Szervezete nevében az emlékezés koszorúját helyezte el: Horváth Gáborné és Bencze Tamás.
Az Őszi Fény Nyugdíjas Klub nevében tisztelgett az 1848/49-es hősök előtt: Hajgató Józsefné.
Nagy József honvédre Devecser Város Önkormányzatának és Intézményeinek koszorúját elhelyezte: Ferenczi Gábor polgármester, Baráth Szilvia képviselő asszony, Nyárs Hajnalka képviselő asszony.
A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Devecseri Csoportja nevében koszorú elhelyezésével tisztelgett: Polgárdy Imre, a Fidesz devecseri elnöke és Radován Péterné.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Devecseri Szervezete nevében a megemlékezés koszorúját elhelyezte: Bognár Ferencné, a Jobbik Devecseri Szervezetének elnöke és Bella József.
A Makovecz Klub részéről a tisztelet virágait helyezte el: Hardi Lajos, Takács István.
A Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub nevében: Binder Károlyné nyá. törzszászlós, Kőszegi István nyá. törzszászlós, Puskás Tibor nyá. alezredes.
A Mi Hazánk Mozgalom Devecseri Szervezete nevében az emlékezés koszorúját helyezte el: Ferenczi Mihály István, a szervezet helyi elnöke és Várkonyi Béla.
Az Őszi Fény Nyugdíjas Klub nevében tiszteleg az 1848/49-es hősök előtt: Bakos Lászlóné.
Kerkápoly Tivadar honvéd századosra emlékezve (1829-1911), aki nemzetőrként részt vett a Jellasics elleni fegyveres harcokban, s harcolt a Budai Vár visszafoglalásánál is Devecser Város Önkormányzatának és Intézményeinek koszorúját elhelyezte: Ferenczi Gábor polgármester és Nyárs Hajnalka képviselő asszony.
A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Devecseri Csoportja nevében Polgárdy Imre, a FIDESZ devecseri elnöke, Scheily Józsefné és Radován Péterné.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Devecseri Szervezete nevében: Bognár Ferencné, a Jobbik Devecseri Szervezetének elnöke és Bella József.
A Makovecz Klub részéről a tisztelet virágait helyezte el: Hardi Lajos, Szővérfi Gellért és Takács István.
A Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub nevében: Binder Károlyné nyá. törzszászlós, Kőszegi István nyá. törzszászlós, Puskás Tibor nyá. alezredes.
A Mi Hazánk Mozgalom Devecseri Szervezete nevében: Ferenczi Mihály István és Bencze Tamás.
Az Őszi Fény Nyugdíjas Klub nevében tiszteleg az 1848/49-es hősök előtt: Marácz Péterné Szilágyi Edit.