Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/devpolghiv/domains/devecser.hu/public_html/inc/func.inc.php on line 283
Devecser Város weboldala

Új Devecseri Újság


Új Devecseri Újság - A város közéleti lapja
 

Kiadja: Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház
Megjelenik: 1800 példányban
Hirdetésfelvétel: a könyvtárban nyitvatartási időben
E-mail: ujdevecseriujsag@gmail.com
Levélcím: Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház, 8460 Devecser, Jókai u.3.
Tel.: 88/224-125
Felelős szerkesztő: Boldizsár Zsolt
Szerkesztő-bizottság: Lászlóné Szeghalmi Stella, Szabó Adrienn, Boldizsár Zsolt
 

A Devecseri Ujsag története:

                             

A folyóirat nagy múltra tekint vissza, hiszen első száma 1927. április 17-én jelent meg, Huss Ferenc főszerkesztésével. Az akkori főszerkesztőt, mint nyomdászt, könyvkereskedőt és újságírót is számon tartjuk. Az iskolái elvégzése után a Somlyóvidéki Hírlap szerkesztőségében sajátította el az újságírás, a szerkesztés mesterségét.

 1918-tól önálló nyomdász lett. 1927-ben, mint kiadótulajdonos, Devecseri Ujság címmel hetilapot indított, amelyet saját nyomdájában állított elő. Az első szám április 17-én jelent meg négy oldalon.

Felelős szerkesztője: dr. Somogyi Károly, akinek cikkeivel és verseivel 1934-ig szinte a lap minden számában találkozhattak az olvasók. Később szerkesztették a hírlapot dr. Kecskés Tibor, dr. Zakariás Árpád, dr. János Áron is. Nyomdája 1945 után még négy évig működött, a fiával együtt üzemeltették. 1949. december 29-én a gépeket leplombálták, két év múlva pedig szétdarabolták és elszállították. Az újságot azzal a céllal indították el a szerkesztők, hogy a Somló vidékét kiemeljék az elmaradottságból, és egy új, jobb környezetet teremtsenek. Törekvésük a szeretet hirdetése volt, valamint a testvéri összefogásra, a gyengébbek védelmére, az egymás megbecsülésére és az alkotó munkára öszönözte az olvasókat. Ezek a motívumok híven tükrözték a kor sajátos vonásait, s megfogalmazhatjuk a folyóirat jelszavát is, ami akkor a következő volt: "Mindent az igazságért , mindent a közért, egymás megértése útján az egyetértésért!"
 Az akkori újság funkcióját tekintve hírlapról kell, hogy beszéljünk, mivel első számú feladata a híradás volt. A Devecseri Ujság elődje tehát közérdekű hetilap volt, mind a város, majd a nagyközség (és környéke) kedvelt kiadványaként tartjuk számon. Bátor hangvétele miatt nem egyszer összeütközésbe került a mindenkori rendszerrel. Nem kímélte a hatalmakkal. Nem kímélte a hatalmakkal visszaélőket sem, bátorította az elesetteket, a törvényen kívül rekedteket.

1944-ben megszűnt a folyóirat szerkesztése, és fél évszázad után 1994-ben a múltbéli újságnak tisztelegve, emléket állítva, újra indították  a lapot.
A folyóirat a könyvtár helytörténeti gyűjteményének egyik legfontosabb részét alkotja, hiszen átfogó képet kaphatunk olvasása során nemcsak a város, de a térség mindennapi életéről is. A lap Devecser város közösségében központi helyet foglal el, hiszen segítségével az itt élő emberekben felerősödik a lakóhelyhez való kötődés, a valahová tartozás, a hazaszeretet érzése. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szerkesztők igyekeznek a legjobb tudásuk szerint tájékoztatni a lakókat a városban történő érdekes eseményekről, bemutatják az érdemesnek ítélt emberi sorsokat, riportokat készítenek.

Forrás: Papp Eszter: A Devecseri Ujsag Repertóriuma


 Az újság főszerkesztői időrendi sorrendben:
  • Váti Ferenc
  • Takács Anna
  • Bognárné Simon Katalin
  • Csepi Anikó
  • Cseh Tiborné
  • Boldizsár Zsolt

Kiemelt témák A-Z

 

Devecseri Ujság

Devecseri Ujság 2015/3. szám Devecseri Ujság 2015/2. szám Devecseri Ujság 2015/1. szám Devecseri Ujsag 2014/12. szám nem jelent meg Devecseri Ujsag 2014/11. szám Devecseri Ujsag 2014/10. szám Új Devecseri Újság 2014/9. szám Új Devecseri Újság 2014/8. szám Új Devecseri Újság 2014/7. szám Új Devecseri Újság 2014/6. szám Új Devecseri Újság 2014/5. szám Új ...

Tovább »

Vörösiszap-katasztrófa

2010. október 4-én átszakadt az ajkai MAL Zrt. Ajka és Kolontár közötti vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő egymillió köbméternyi iszap elöntötte többek között Devecser mélyebben fekvő részeit, a város területének kb. egyharmadát. A termőtalajok átlagánál több nehézfémet tartalmazó, erősen lúgos ...

Tovább »

Kiemelt témák A-Z

Kiemelt témák A-Z Adózás Állás Anyakönyv Bejelentések Család Egészség, sport Engedélyek Építés Gépjármű Hagyaték Időpontfoglalás Környezetvédelem Közérdekű adatok Kultúra, programok Közbeszerzés Nyomtatványok Okmányiroda Oktatás Rendelettár Szociális ügyek, ...

Tovább »

Websas

 ...

Tovább »


[ Fel, oldal eleje ]