Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/devpolghiv/domains/devecser.hu/public_html/inc/func.inc.php on line 283
Devecser Város weboldala

Nevezetességek, helyi értékek

Kastély
 


Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit viseli magán. Az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri Csóron András 1532-39 között végeztette el, a régi udvarházból  várkastélyt emeltetett. Ebben az időben készült a megnagyobbított épületet körülzáró erődfal is. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került. Két jelentős építkezés alakította át a  kastélyt: 1790-ben Esterházy Károly egri püspök a főépületet, a barokk kaput és a melléképületeket, 1890-ben pedig Esterházy Ferenc az egész kastélyt építtette át. 1945-ig használták, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt.
 


Az épület 1986 szeptemberétől ad otthont a város könyvtárának. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát. Az udvart a XVI. századi, Velencéből  származó faragott kútkáva díszíti.

Várkert
 


Esterházy Károly az 1760-as évek második felében feltöltette a várat körülvevő vizesárkot a közelben megindult új templom építése során kitermelt földdel. Leeresztették a Torna-patak vízével felduzzasztott tavat, s ezen a területen alakították ki a mai park elődjét. A kastélyt övező angolpark jellegű várkert különleges fáit 1790-től Esterházy Ferenc telepíttette. A fák jelentős része őshonos, az eredeti telepítésekből megmaradt nagyméretű egyedek különösen értékesek. Van köztük juharlevelű platáncsoport, kocsányos tölgyek, mezei juhar, fehér nyár egyedek. Dekoratívak az idegen származású fajok pl.: mocsárciprusok, kínai császárfa, papíreper, nutka, hamis ciprus, szomorú magas kőris, tornyos tölgy, madzsúriai fűz, tiszafa.

 

 Templom

 

Az első, XIII.századi templom a mai római katolikus templom helyén állt, Szent György tiszteletére szentelték fel. A  portyázó török seregek 1548-49-ben megtámadták a falut és felgyújtották a  templomot, így az megsemmisült. Hosszú ideig a várban kialakított kápolnát használták egyházi célokra. Az első katolikus devecseri plébános Mátéfi István (egy 1738. évi anyakönyvi bejegyzésből) volt, az ő szolgálata idején indult meg a templom újjáépítése.1740-ben már a torony is állt.  A 37 méter hosszú és 11 méter széles templomot Páduai Szent Antal tiszteletére emelték. A főoltáron ma is látható nagyméretű Szent Antal oltárképet  Kracker János Lukács festette 1779-ben. A kórust az orgonával 1824-ben adták át, a toronyórát 1900-ban helyezték üzembe. A barokk plébániatemplomot 1999-ben  restaurálták.

    
Az 1541-ben Devecserben született jezsuita szerzetes, Szántó Arator István katolikus bibliafordító emlékére a templom bejáratának balolali falán,
a jobboldali falon pedig Gárdonyi Géza tanító emlékére helyeztek el 2002-ben emléktáblát. Mint ismeretes, Gárdonyi Devecserben tanítóskodva itt szerezte 1882-ben a Fel nagy örömre című karácsonyi templomi éneket.

 
  

A templom bejárata előtt látható Marton László Munkácsy-díjas szobrászművész Fohász című bronzszobra, melynek felirata:
 
„Történelmünk áldozatainak emlékére”.
 
Ezt a szobrot a település fennállásának 700. évfordulójára készíttette a Város Önkormányzata.


 

A templom mögött találjuk a barokk plébániaházat, melyet a templommal egy időben, a XVIII. század közepén építettek.

 

Mellette áll az 1881-ben romantikus stílusban épített iskola épülete. Már a XVIII. század végétől itt volt a község iskolája. A jelenlegi épületben tanított 1882 és 1884 között Gárdonyi Géza.


 

A Deák térrel  szemben található az 1790-es évszámot viselő, díszes oromzatú lakóház, melyben jelenleg a Somló-környéki Feladatellátó Intézmény működik.
 

A tér nyugati oldalán látható a néhai Járás Bíróság patinás épülete, melyben jelenleg a Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal működik.


 

Kiemelt témák A-Z

 

Devecseri Ujság

Devecseri Ujság 2015/3. szám Devecseri Ujság 2015/2. szám Devecseri Ujság 2015/1. szám Devecseri Ujsag 2014/12. szám nem jelent meg Devecseri Ujsag 2014/11. szám Devecseri Ujsag 2014/10. szám Új Devecseri Újság 2014/9. szám Új Devecseri Újság 2014/8. szám Új Devecseri Újság 2014/7. szám Új Devecseri Újság 2014/6. szám Új Devecseri Újság 2014/5. szám Új ...

Tovább »

Vörösiszap-katasztrófa

2010. október 4-én átszakadt az ajkai MAL Zrt. Ajka és Kolontár közötti vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő egymillió köbméternyi iszap elöntötte többek között Devecser mélyebben fekvő részeit, a város területének kb. egyharmadát. A termőtalajok átlagánál több nehézfémet tartalmazó, erősen lúgos ...

Tovább »

Kiemelt témák A-Z

Kiemelt témák A-Z Adózás Állás Anyakönyv Bejelentések Család Egészség, sport Engedélyek Építés Gépjármű Hagyaték Időpontfoglalás Környezetvédelem Közérdekű adatok Kultúra, programok Közbeszerzés Nyomtatványok Okmányiroda Oktatás Rendelettár Szociális ügyek, ...

Tovább »

Websas

 ...

Tovább »


[ Fel, oldal eleje ]